Gevaarlijke kamerplanten voor chinchilla’s
Oleander : giftige stof Sneeuwklokjes (galanthus nivalis) : bol en blad
Rubberplant (ficus elastica) : sap Primula : giftige stof
Kerstroos (helleborus niger) & kerstster (euphorbia pulcherrima)
Lelietje van dalen (convallaria majalis): giftige stof
Narcis (narcissus ’thalia’) : vooral de bol Prachtlelie (gloriosa) : gehele plant
Klimop (hedera helix)
Sierpeper (capsicum frutescens) : vrucht giftig, sap
Fruitschaal
Een fruitschaal op tafel lijkt erg onschuldig. Het gevaar zit hem ook niet zo zeer in het fruit zelf, maar in de hoeveelheid. Chinchilla’s hebben een uiterst gevoelig darmstelsel. Bijna iedere verandering in zijn normale routine zal leiden tot stoornissen. Fruit is over het algemeen laxerend, dus met als diarree als gevolg.
Knoflook, uien, prei en koolsoorten kunnen leiden tot gasophoping en ernstige krampen veroorzaken bij uw chinchilla.
Stress
Stress kan zowel binnen als buiten het chinchillaverblijf ontstaan, maar zal eerder optreden buiten de kooi omdat uw chinchilla’s hun eigen territorium doorgaans als vertrouwd en veilig ervaren.
Een jacht om uw loslopende dieren weer in hun verblijf te krijgen, is geen goed idee. U doet er beter aan uw chinchilla’s rustig de tijd te geven en hen bijvoorbeeld te verrassen met iets nieuws bv rozenbottel, gedroogde rozenknopje, johannesbrood… om hun te lokken. Chinchilla’s zijn bijzonder nieuwsgierig en daarbij enorme snoepers. Maak hier ook gebruik van. Het is de meest aangename manier om uw chinchilla’s spontaan in zijn kooi te laten stappen.
Als uw chinchilla achter of onder de kast is gekropen, gebruik een uitschuifbare plumeau en manoeuvreer uw chinchilla behoedzaam in de door u gewenste richting. Een schepnetje aan de andere kant van het meubelstuk, waarmee u het diertje voorzichtig opvangt, zal de samenwerking met de plumeau completeren. Of een grote handdoek over hun gooien en ze voorzichtig opvangt, is ook een optie.