Kooi kopen in een dierenspeciaalzaak

Je kunt verschillende kooientypen kopen in een dierenspeciaalzaak zoals een traliekooi, volière of een papegaaienkooi. Ze hebben allemaal voor- en nadelen en deze zullen wij eens allemaal op een rijtje zetten.

Traliekooien

De meeste traliekooien verkopen ze in dierenspeciaalzaken, tweedehands op internet… Je kan er verschillende soorten en kleuren verkrijgen.

Voordelen

Je kunt ze kopen in alle maten dat wel goed is. Ook zijn ze in verschillende kleuren en je kun ze gemakkelijk transporteren naargelang de grote van de kooi. De grotere kooien moet je wel zelf nog in elkaar steken. Ze voorzien van een bouwplan. Als je moet verhuizen dan is het wel gemakkelijk uit elkaar te halen.

Tralie1 Tralie2 Tralie3

Nadelen

Houtvezel, keutels, …kan er uitvallen via de zijkanten. Je hebt meer geluidoverlast. Veel moeilijker om jullie chinchilla’s te nemen omdat de deurtjes veel te klein zijn ( foto 1). Normaal gezien bevat een kooi 2 deurtje. Boven en beneden. Wanneer je uw hand in de onderste deurtje plaatst dan is gaat de chinchilla boven en als je uw hand boven insteekt springt uw chinchilla naar beneden. Een chinchilla beschouwd uw hand als een vijand. Ze kunnen er stress van krijgen. Wat we dan aanraden om een trapje te maken dat ze er zelf in en uit de kooi kunnen. De meeste chinchilla’s gaan er automatisch in als ze weten dat het tijd is. Nog een ander nadeel is dat de onderbak, buizen en verdieping van plastiek zijn. De chinchilla’s gaan eraan knagen en dat is niet goed voor hun darmen. (foto2) Het nadeel ook van de traliekooien zijn dat ze meestal gelakt, dat knagen ze eraf, eten dat meestal op en heeft de neiging om te roesten.

Volière

Veel dierenspeciaalzaken en volièremakers verkopen binnenhuisvolière als chinchillakooi.

Voordelen

Ze zijn erg geschikt voor de chinchilla’s (ruimte voor het plaatsen van grote takken). Ze zijn roest- en knaagbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Je kunt ze op maat laten maken. Sommige hebben wielen en kunnen verplaatst worden.

Voliere1 Voliere2 Voliere3 

Nadelen

Volière kunnen te hoog zijn en chinchilla’s kunnen vallen. Ook kunnen chinchilla’s naar boven klimmen via de draad en dan ook vallen. Moeilijk te transporteren en ze zijn ook duur. Chinchilla’s kunnen tegen de draad aan springen en dit veroorzaakt geluidoverlast.

Papegaaienkooien

Vaak worden chinchilla’s in een papegaaienkooi gehouden. Er zijn wel niet zo veel soorten.

Voordelen

Kooien zijn meestal groot genoeg en sommige hebben beneden een uitstekende schuinen kant waar het vuil minder op de grond kan vallen. Ze hebben wielen waardoor ze verplaatst kunnen worden. Je kunt van alles ophangen zoals de knaagtakken, hooimandje …

Kooi1 Kooi2 Kooi3

Nadelen

De uitkende schuine kant vangt het meest vuil op, maar niet genoeg. Kleine chinchilla’s kunnen tussen de rails uit kruipen en blijven vasthangen. Geluidoverlast omdat ze aan de rails knagen of trekken.