Kruiden

KRUIDEN

Kruiden zijn rijk aan ruwe vezels. Ze zijn bovendien energiearm. Kruiden is heel goed voor de chinchilla zelf en voor het gebit.

Welke gedroogde kruiden mogen ze wel hebben?
Berkenblad, brandnetel, mariadistel, duizendblad, goudsbloem, groene haver, herfstleeuwentand, kamille, klaver, tarwe, luzerne, madeliefje, meidoorn, melisse, pepermuntblad, rozenbottel, venkel, weegbree.

goudsbloem-tekening

goudsbloem
Welke kruiden moet met mate gegeven worden, wegens laxerende werking?
Paardenbloemblad

paardenbloem

LET OP! Hooi met paardenbloem!

Welke gedroogde kruiden mogen ze NIET hebben?
Scheerling, vingerhoedskruid, selderij, salie, tijm, boterbloem, honingklaver, klaproos, koolzaad, paardenstaart , sint-janskruid en Jacobs kruiskruid

klaproos

klaproos
Als uw chinchilla geen klachten heeft, mag u gerust de 3 verschillende kruidenmixen mengen. Indien er wel klachten zijn, kan je best het kruidendoosje nemen voorzien met de juiste kleurcode.

 

!!Grote kruidendoosjes bij ons verkrijgbaar!

Reinigende kruidenmix
Werkt gunstig op lever, nieren, luchtwegen en ontspant krampen, bevordert een goede spijsvertering en is bloedzuiverend. Geeft extra glans aan nagels en vacht.

 DSC_3848

Rustgevende kruidenmix
Effectief bij maag- en darmproblemen, spijsverteringstoornissen, onderbuikkrampen. Heilzaam bij onrust en stress. Bevat vitaminen A,B,C en fosfor. Zwangere en zogende vrouwtjes remt bloedingen en is rustgevend en stimuleert de melkproductie.

DSC_3849

Genezende kruidenmix
Zorgt voor een goede vochtbalans en doorspoeling van de urinewegen. Effectief bij ontstekingen zoals maag-, darm-, mondholte-, luchtwegeninfecties. Ontspant ook onderbuikkrampen, opgeblazenheid. Heeft een antibacteriële werking.

DSC_3847

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom zijn kruiden goed voor uw chinchilla? Lees het artikel hieronder.

De snijtanden van knaagdieren groeien hun hele leven door. Bij de chinchilla’s geldt dit ook voor de kiezen. Als de dieren gezond zijn en een goed uitgebalanceerde voeding krijgen, slijten de tanden door onderlinge wrijving en door het eten van ruw voer zodat ze altijd precies de goede lengte behouden.
Maar bij een verkeerde stand of als de dieren voer krijgen dat te zacht is, groeien de tanden sneller dan ze afslijten. Als de tanden te lang worden, moet de dierenarts ze afslijpen of knippen. Knippen van tanden kan men ook zelf, maar het is een kwestie van snelheid en nauwkeurigheid. Bij een foute stand van de tanden moet deze procedure om de paar weken worden herhaald. Veel ruw voer en voldoende materiaal om op te knagen, zoals berketakken, fruitbomen (uitgezonderd pruim en kers), hazelaar (hazelnoot), linde, olm (vooral de jong twijgen), wilgtakjes, Ytonblok, toiletrolletjes zijn voor onze kleine huisgenoten de beste verzorging van de tanden.
Het gebit van een chinchilla bevat 20 tanden. Ze hebben 4 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen.
Gezond gebit van een chinchilla. Tandwortel groeit door de oogkast en onderaan de kaak.
De groei van snijtanden in een week tijd (weergegeven in millimeters)
Bovenkaak: 1,3 mm – 1,7 mm
Onderkaak: 1,1 mm – 2,2 mm