Kruiden

KRUIDEN

Toen er nog geen farmaceutische medicijnen bestonden, werden kruiden als geneesmiddelen gebruikt. Aan heel veel kruiden worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven en kruiden zijn nog steeds goed bruikbaar als ondersteuning bij ziekte. Let op, ze zijn nooit een vervanging voor een behandeling door een dierenarts, maar kunnen die vaak wel aanvullen. Bij lichte kwaaltjes kunnen ze voorkomen dat er naar de dierenarts gegaan moet worden. Ook is het heel goed voor hun gebit. Hoe meer ze erop kauwen, hoe beter de smaken van de kruiden naar boven komen en zo slijten ze ook hun tanden die achteraan in hun mondje zit op de juiste manier. De kruiden zijn rijk aan ruwe vezel en zijn bovendien caloriearm.

Welke gedroogde kruiden mogen ze wel hebben?

Berkenblad, brandnetel, mariadistel, duizendblad, goudsbloem, groene haver, herfstleeuwentand, kamille, klaver, tarwe, luzerne, madeliefje, meidoorn, melisse, pepermuntblad, rozenbottel, venkel, weegbree, rode zonnehoed (Echinacea)

goudsbloem-tekening

goudsbloem

Welke kruiden liefst niet geven wegens laxerende werking?

Scheerling, vingerhoedskruid, selderij, salie, tijm, boterbloem, honingklaver, klaproos, koolzaad, paardenstaart , sint-janskruid en Jacobs kruiskruid, paardenbloemblad en paardenbloem (laxerende werking)

paardenbloem

LET OP! Hooi met paardenbloem!

Welke gedroogde kruiden mogen ze NIET hebben?
Scheerling, vingerhoedskruid, selderij, salie, tijm, boterbloem, honingklaver, klaproos, koolzaad, paardenstaart , sint-janskruid en Jacobs kruiskruid

klaproos

klaproos

Als uw chinchilla geen klachten heeft, mag u gerust de 3 verschillende kruidenmixen mengen. Indien er wel klachten zijn, kan je best het kruidendoosje nemen voorzien met de juiste kleurcode.

!!Grote kruidendoosjes bij ons verkrijgbaar!

Reinigende kruidenmix

Deze kruidenmix ondersteunen de luchtwegen. Het kan helpen bij het herstellen van lichte luchtwegklachten en voorkomen dat deze erger worden. Werkt ook gunstig op lever, nieren en vermindert krampen, bevordert een goede spijsvertering en is bloedzuiverend. Geeft extra glans aan nagels en vacht.

Rustgevende kruidenmix
Effectief bij maag- en darmproblemen, spijsverteringstoornissen, onderbuik krampen. Heilzaam bij onrust en stress. Bevat vitaminen A,B,C en fosfor. Bij zwangere en zogende vrouwtjes remt het bloedingen, is rustgevend en stimuleert de melkproductie. 

Genezende kruidenmix
Deze mengeling wordt gegeven in tijden dat de weerstand onder druk staat, zoals bij de wisseling van seizoenen, stressvolle periodes zoals verhuizing of koppelingen, na een operatie.  Zorgt voor een goede vochtbalans en doorspoeling van de urinewegen. Effectief bij ontstekingen zoals maag-, darm-, mondholte-, luchtwegeninfecties. Ontspant ook onderbuik krampen, opgeblazenheid. Heeft een antibacteriële werking. Kruiden zijn rijk aan ruwe vezels. Ze zijn bovendien energiearm. 

Waarom zijn kruiden goed voor uw chinchilla? Lees het artikel hieronder.

De snijtanden van knaagdieren groeien hun hele leven door. Bij de chinchilla’s geldt dit ook voor de kiezen. Als de dieren gezond zijn en een goed uitgebalanceerde voeding krijgen, slijten de tanden door onderlinge wrijving en door het eten van ruw voer zodat ze altijd precies de goede lengte behouden. Echter, bij een verkeerde stand of als de dieren voer krijgen dat te zacht is, groeien de tanden sneller dan ze afslijten. Als de tanden te lang worden, moet de dierenarts ze afslijpen of knippen.  Bij een foute stand van de tanden moet deze procedure om de paar weken worden herhaald. Bij extreme gevallen groeien de kiezen zelf door de oogkas en onderaan de kaakbeen door.  Veel ruw voer en voldoende materiaal om op te knagen, zoals berkentakken, fruitbomen (uitgezonderd pruim en kers), hazelaar (hazelnoot), linde, olm vooral de jong twijgen), wilgtakjes, ytong blok, toiletrolletjes zijn voor onze kleine huisgenoten de beste verzorging van de tanden. 

Het gebit van een chinchilla bevat 20 tanden. Ze hebben 4 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen.

De groei van snijtanden in een week tijd (weergegeven in millimeters)
Bovenkaak: 1,3 mm – 1,7 mm
Onderkaak: 1,1 mm – 2,2