Verzorging

Chinchilla’s zijn schemerdieren.  Ze passen zich aan uw levensstijl.  Ze worden ’s avonds wat actiever omdat het dan meestal het friste moment is van de dag.  Chinchilla’s kunnen zich afschermen van de dagelijkse dingen die gebeuren in en rond uw huis.  Maak uw chinchilla ook gewoon aan die dagelijkse dingen.  Moet er ’s morgens gestofzuigd worden of wil je namiddag bij het poetsen muziek luisteren, gewoon doen!  Ze schieten wakker en slaan wel een alarmkreet uit, als ze iets ongewoons horen.  Maar niet panikeren, dat kan geen kwaad.  Het is enkel omdat ze het nog niet gewoon zijn om te horen.

DAGELIJKSE VERZORGING

De dagelijkse verzorging van chinchilla’s hoort vers drinkwater, een voerbakje pellets, een plukje hooi, een zandbakje en een portie aandacht bij.

De 5 gouden regels voor een goede verzorging van een chinchilla.

VOERBAKJE:

Er worden onderaan gaatjes geboord zodat de stoffige restjes van de pellets erdoor vallen. Zo blijft het voerbakje proper. Boven het voerbakje een plankje plaatsen.  Bijvullen indien nodig en af en toe ermee rammelen, want soms blijven er pellets hangen en dan kan het voer niet zakken.

Voerbakje Voerbakje1

DRINKFLESJE:

Liefst boven het drinkflesje ook een plankje te zetten, want als de chinchilla op het flesje gaat zitten gaat het toch nog druppen.  Gebruik een flesje voor uw chinchilla’s, welke je aan de zij- of voorkant van de kooi kunt bevestigen op een goede drinkhoogte (stahoogte).  In de dierenspeciaalzaak vind je oneindig veel soorten drinkflesjes, maar ze hebben snel de neiging om te druppen. Hieronder zie je de foto van één van de beste drinkflesjes op de markt.

Het is belangrijk het drinkwater zeker dagelijks te verversen, en  zeker als men gewoon kraantjeswater gebruikt, omdat  zich anders bacteriën in het water gaan nestelen die schadelijk zijn voor uw chinchilla.  Gefilterd water of spa water uit de fles mag langer in uw flesje blijven.  Het tuitje van het flesje waar ze uit drinken goed schoon houden met een borsteltje.  Het flesje met een borsteltje (verkrijgbaar in dierenspeciaalzaken) af en toe zuiver maken.

Drinkflesje

VOER EN HOOI:

De meeste mensen gaan naar een dierenspeciaalzaak en kopen één van de zoveel soorten chinchillavoer. Ze zijn er in verschillende soorten en merken.

Er zijn twee soorten: gemengde voeding en pellets. De meeste mensen nemen dan het gemengde voer omdat het kleurrijker is en er veel smakelijker uitziet. Maar het is zeer slecht voor uw chinchilla omdat het te rijk is aan koolhydraten en suikers. De simpele pellets zijn dus aangeraden.

Speciale chinchillapellets, vers hooi en water vormen het geschikte basisvoer voor uw chinchilla. Let op dat je zeker chinchillapellets koopt en geen konijnenpellets. Konijnenpellets beschadigen gedurende langere tijd de lever van uw chinchilla.

De pellets zijn groene kleine staafjes die de chinchilla gemakkelijk kan vasthouden. Het bevat gemalen granen en geperst hooi, waaraan vitamines en mineralen worden toegevoegd.

Chinchilla’s eten niet veel. Hun dagelijkse voedselopname bedraagt ongeveer 25 à 40 gram per dag. Wij plaatsen voordurend voer in hun voederbak zodat ze geen honger lijden.   De hoeveelheid pellets hangt van het beestje af, de één eet wat meer dan de ander.  Ze eten nooit meer dan dat ze nodig hebben.  Een plukje hooi mag niet vergeten worden, dit zorgt er namelijk voor dat het darmstelsel van je chinchilla’s gevuld blijft, waardoor je chinchilla’s minder snel last krijgen van diarree.

HOOIMANDJE:

Een hooimandje bevestigd aan het plafond van de kooi met dagelijks vers hooi voorkomt verveling bij de chinchilla.

SNOEPGOED:

Chinchilla’s zijn verzot op lekkernijen.  Beloon uw chinchilla door uit de hand te laten eten.  Hierdoor win je tegelijkertijd vertrouwen bij de diertjes.  Kruiden, grassen… nooit in het voederbakje samen met de pellets zetten.  Hierdoor gaat uw chinchilla’s alles uit uw bakje gooien voor aan het lekkers te komen.

Let op: snoepgoed die voor konijnen een gezonde lekkernij zijn, kunnen voor chinchilla’s echt giftig zijn!

VERZORGING VAN DE VACHT

Een chinchilla is een heel proper diertje. Naast zijn constante routine in het proper houden van zijn vacht en het typische zandbadje, zorgt de chinchilla ervoor dat hij zich niet vuil maakt. Hij vermijdt bewust zijn eigen keuteltjes en kiest altijd een welbepaalde plaats in de kooi waar hij gaat urineren.
Geef uw chinchilla ongeveer 30 minuutjes om zich te wassen. Je kan de zandbak best apart zetten zodat:

Vacht

Het verbruik van chinchillazand is niet groot. Je doet het deurtje dicht en het stof en zand blijft in de ruimte. De zandbak moet dagelijks gezift worden en maandelijks ververst worden. Er wordt ook een theelepel schimmelpoeder toegevoegd om ziektekiemen te doden.   Men kan ook een kattenbak gebruiken als zanbak voor uw chinchilla’s.  Geen verspilling van zand meer!

Chinchillazand

Let op: chinchillazand is er in verschillende soorten. Koop geen vogelzand of zilverzand, want dat beschadigt de vacht.

Indien men gewoon een schaaltje in de kooi zet, laat het badje langer dan een uurtje in de kooi staan.  Zo voorkom je dat uw chinchilla’s er in urineren.  Nadat uw chinchilla’s zich gewassen hebben, halen we de badje uit de kooi.  Als er veel keutels en/of zaagsel in ligt, gebruiken wij altijd een huishoudzeef om het zand ‘schoon’ te zeven.  Indien nodig vullen we wat zand bij voor de volgende dag.  Dat is het nadeel als men gewoon een schaaltje gebruikt waarin de chinchilla’s zich kunnen in wassen.  Dat men meer zand verspilt.  Als uw chinchilla er een plasje heeft in gedaan, kan men het gewoon uithalen met een lepeltje, maar als het niet geklondert is en zit verspreid in het zand moet je het zand toch vervangen.  Goede badzand stoft veel en als de chinchilla plast, klontert het.

Klontervacht

GEBITSVERZORGING

Bij chinchilla’s groeien de tanden en kiezen voortdurend door. (Zie uitbreiding onderwerp: Voeding-‘Belangrijk om te weten’). Om de juiste lengte en vorm te behouden moeten ze kunnen afslijten. Zorg dat er genoeg knaagmateriaal in de kooi is! Ze zijn verzot op jonge takken van bijv. de hazelaar, linde, olm, wilg, berk. Ook kienhout of wortelhout vinden ze leuk om op te knagen. Ytongblokken in stukken kloppen zodat er scherpe stukken ontstaan, dat heeft de chinchilla heel graag. Later lijkt het op een bolletje waarmee ze door de hele kooi rondrollen. Karton zonder inktbedrukking zoals toiletrolletjes, doosjes,… mogen ook gegeven worden.

De chinchilla regelmatig van kooi veranderen houdt de chinchilla nieuwsgierig en alert en voorkomt verveling (dit kan enkel als je over meedere kooien beschikt).

Knaagmateriaal niet altijd op dezelfde plaats in de kooi leggen, zodat de chinchilla in beweging blijft.

 

MAANDELIJKSE CONTROLE VAN HET GEBIT

Controleer maandelijks de groei en stand van de knaagtanden. Neem de chinchilla in uw linkerhand, met de duim onder de onderkaak. Met de rechterhand pak je het hoofdje van boven vast, waarna je de bovenlip omhoog duwt, met de linkerhand trek je tegelijkertijd de onderlip iets naar beneden. Je kunt de controle ook met 2 doen. De ene houdt de chinchilla vast en de andere kijkt het gebit na.

Als uw chinchilla een onrustig type is gebruik je best een handdoek. Wikkel de chinchilla in de handdoek zodat de voorpootjes bedekt zijn. Met gebruik van een handdoek zal de onrustige chinchilla minder haar verliezen en rustiger zijn.

 CONTROLE VAN DE KEUTELS

Chinchilla’s hebben eigenlijk een groot weerstandsvermogen. Dagelijks de juiste voeding geven, een goede verzorging en genoeg aandacht geven is het beste middel om ziektes te vermijden. Uit de keuteltjes kan je eigenlijk veel leren. Als ze van vorm veranderen is het een teken van spijsverteringsstoornissen.

Keutels


Verschillende gevormde uitwerpselen: Boven: normaal gevormde keutels; rechtsonder: een aanduiding van verstopping; linksonder: een teken van een al ernstigere gevaarlijke verstopping.

Je kan best de voorkeur geven aan pellets ipv een mengeling. De meeste mengelingen bevatten veel suikerrijk fruit en suiker is niet goed voor uw chinchilla. De tanden slijten niet op de juiste manier af, waardoor ze tandproblemen kunnen krijgen. De simpele pellet bevat alles wat een chinchilla nodig heeft.

CONTROLE VAN DE VOEDINGSTOESTAND

Door de dichte vacht kan de voedingstoestand niet met het oog worden beoordeeld. Daarvoor moet u de chinchilla vastnemen en voelen. Als u de wervels en ribben duidelijk kunt voelen, is de chinchilla te mager. Je dient onmiddellijk in te grijpen. Weeg uw chinchilla en probeer ze veel hooi, droog brood of soepstengels, grassen zoals Nature mix Activa met luzerne/alfalfa, mariedistel, groene haver, groene tarwe, brandnetel, kruiden en zeker drinkwater te geven. Houd het gewicht en de keuteltjes dagelijks in het oog.

CHINCHILLA VASTHOUDEN

Houdt de staartaanzet lichtjes tussen wijsvinger en middelvinger van de ene hand vast, laat uw hand aan het achterwerk steunen, terwijl je met de andere hand onder zijn buik vasthoud. Als de chinchilla wil ontsnappen, heb je die nog vast met de staartaanzet. Let op als je een chinchilla altijd met de staartaanzet vasthebt. Een jonge of onrustige chinchilla probeert zich uit je greep vrij te maken met draaibewegingen. Hierdoor kan de staart scheef gaan groeien en zelfs breken. Je kunt de gebroken staartaanzet herkennen aan een knobbeltje.

VERSCHONEN VAN DE KOOI

Eenmaal per week moet de kooi verschoond worden.  In de zomer moet het  2 maal per week gebeuren, omdat ze in die periode ook veel meer drinken.  Zorg dat je een apart kooitje hebt waar je je chins even in kunt zetten voordat je aan de slag gaat.  Je kunt uw diertjes ook even los laten lopen  in een chinveilige ruimte.  Verwijder de oude bodembedekking, maak de kooi volledig schoon met een vochtige doek met citronella en vul de bodem opnieuw met bodembedekking.  De meest gebruikte bodembedekking is houtvezel. Als extra natuurlijke uitzicht wordt op de houtvezel Country home berkenbos (Vitakraft) gelegd.

De chinchilla regelmatig uit de kooi nemen onderhoudt de vertrouwensband tussen chinchilla en baasje.