Geluiden

Wie denkt dat een chinchilla alleen maar een grappig diertje is; Een diertje om te bewonderen in de kooi of om aan de dichte prachtige vacht te strelen, is helemaal verkeerd. De chinchilla heeft een zeer specifiek karakter en gedrag, dat hem zeer uniek en verstandig maakt. Om hun gevoelens uit te drukken gebruiken ze verschillende geuren, geluiden en lichaamstaal.

Contact- en communicatiegeluiden

Een chinchillakoppeltje maken dikwijls aandacht- en lokgeluiden naar elkaar. Het is een zacht gegrom dat bevestigt hoe goed ze zich met elkaar vinden. Deze geluiden worden gemaakt terwijl ze met elkaar zitten te kroelen

.

Lok geluid

Als een chinchilla graag iets wil hebben of op zoek is naar iets zal het dit geluid maken.

Een kort en bezorgd geluid wordt gebruikt als een chinchilla op zoek is naar z’n speelkameraad. Op de achtergrond hoor je de eenzame chinchilla rondhuppelen op zoek naar de andere.

Verliefd

Chinchilla’s zitten graag dicht tegen elkaar aan, of over elkaar heen. Een verliefde koppel maakt lokgeluidjes en zullen aan elkaar oren en snorharen knabbelen.

Paringsgeluiden

Raar klinkende paringsgeluiden. Een mannelijke chinchilla wil graag paren of heeft net gepaard. Het klinkt als een soort hikgeluid.
Hij schuurt zijn achterste op de vloer en probeert het vrouwtje te verleiden door met zijn zijn staart te kwispelen. Als resultaat een zeer uitbundige jacht op het vrouwtje begint.

Een mannelijke chinchilla die zielig klaagt omdat hij de aandacht van het vrouwtje niet krijgt. Het mannetje probeert medelijdend de aandacht te vragen.

Babygeluiden

Pasgeboren chinchilla’s maken veel meer contactgeluiden dan een volwassen chinchilla. Wanneer de baby chinchilla’s aan moeders neus snuffelen, klinkt het geluid heel luid en schril.

Voor een moeder chinchilla klinkt het verontrustend. De moeder antwoordt terug met een kalm gegrom en likt rustig aan de oortjes van de baby.

Als ze liggen te drinken bij de moeder hoor je ze hele zachte geluidjes maken, alsof de baby opgewekt en gelukkig zingt. Het lijkt net alsof ze constant met elkaar liggen ze kletsen.

Slaperige gelukkige baby chinchillageluiden klinkt zo:

Pas wakkere baby chinchilla nog moe en slecht gezind klinkt zo:

Het protest geluid

Als een chinchilla zenuwachtig wordt van een andere, gebruiken ze een protest geluid. Chinchilla’s die ruzie maken voor het eten of wanneer het mannetje het vrouwtje zenuwachtig maakt. Dit gegrom klinkt luid en kwaad.

Je kan het vergelijken met ‘hoepel op’ of ‘laat mij met rust geluid. Als de conflict tussen soortgenoten niet wordt uitgepraat, gaan ze achter elkaar jagen.

 

Angst en pijn

Een angstige chinchilla of als een chinchilla pijn heeft zal hij een schril piepgeluid laten horen. Bijvoorbeeld als de chinchilla in een hoek wordt gedreven door soortgenoten, of verkeerd vast wordt gepakt door de mens. Vooral jonge chinchilla’s maken dit geluid vaak als een oudere chinchilla dicht in de buurt komt. Alsof ze willen zeggen: “ik ben klein, doe mij niks”.

 

Het ‘doe-me-geen pijn’ geluid

De chinchilla maakt een verdedigingsgeluid als die zich bedreigd voelt . Het geluid duidt aan dat ze zich hulpeloos en weerloos voelt.

 

De verdedigingsgeluid

Het verdedigingsgeluid is kort en krachtig keffend geluid. Een moeder chinchilla gebruikt dit geluid als de baby chinchilla’s te hevig aan de tepels bijten of zuigen of als een chinchilla gestoord wordt in zijn slaap door een soortgenoot zal een korte blaf laten horen.
Veel chinchilla’s die in een dierenspeciaalzaak worden verkocht, kennen geen affectie en gebruiken vaker de krachtig keffend geluid als verdediging.

 

Waarschuwing- en alarmkreet

Een hard, schril alarmkreet maken chinchilla’s vaak als er gevaar dreigt of als ze iets onbekend horen. Het is een waarschuwingskreet voor soortgenoten. De andere chinchilla zal direct reageren door rond te springen in de kooi of hun hoofd te heffen en alert om zich heen te kijken. Praat zacht en rustig tegen de chinchilla als er een dergelijke toestand voordoet, dan is de rust snel hersteld.

 

De korte alarmkreet

Als een chinchilla onrustig wordt door een bepaald geluid dat ze niet herkent, maakt de chinchilla bang en zal wegrennen. De korte alarmkreet klinkt ongeveer als :<< Hababababapp >> . Dit klinkt wel heel grappig in onze oren.