Hoofdvoer

HOOFDVOER

Welk voedsel is er in de handel?
Chinchilla’s kunnen hun totale voedingsbehoefte halen uit dorre, droge takjes en grasstengels. Hun darmstelsel is dus op arme, sobere kost ingesteld. Daarom reageren ze uiterst gevoelig op energierijk voedsel of voedsel dat veel vocht bevat. Het spijsverteringskanaal raakt hiermee volledig in de war. Omdat chinchilla’s voor de bontindustrie lange tijd erg belangrijk waren, is veel onderzoek gedaan naar optimaal chinchillavoer. Ze krijgen al tientallen jaren speciale chinchillapellets die alle voedingsstoffen bevatten die ze nodig hebben. Er bestaan nogal wat verschillende merken, die allemaal volgens hetzelfde principe zijn gemaakt. Doch verschillen de ingrediënten onderling.

De meeste mensen gaan naar een dierenspeciaalzaak en kopen één van de zoveel soorten chinchillavoer. Ze zijn er in een verschillende soorten en merken.
Er zijn twee soorten: gemengde voeding en pellets. De meeste mensen nemen dan het gemengde voer omdat het kleurrijker is en er veel smakelijker uitziet. Maar het is zeer slecht voor uw chinchilla, omdat het te rijk is aan koolhydraten/suikers en zo tekorten kunnen ontstaan. De simpele pellets zijn dus aangeraden.

pellets

De chinchilla heeft sterk ontwikkelde blinde darm, met een zeer complexe bacteriële microflora. Deze microflora is zeer gevoelig en dient zeer goed in evenwicht gehouden te worden en slechte of onregelmatige voeding kan hun spijsvertering in de war brengen en kan zelfs tot de dood leiden.
Alle chinchilla’s eten van tijd tot tijd hun eigen uitwerpselen. Dit is hun aard en zij doen dit om nog voedzame elementen op te nemen.

Speciale chinchillapellets, vers hooi en water vormen het geschikte basisvoer voor uw chinchilla. Let op dat je zeker chinchillapellets koopt en geen konijnenpellets.  Konijnenpellets beschadigen gedurende langere tijd de lever van uw chinchilla.
De pellets zijn groene kleine staafjes, die de chinchilla gemakkelijk kan vasthouden. Het bevat gemalen granen en geperst hooi, waaraan vitamines en mineralen worden toegevoegd.

Welke pellets kopen ?
Een goede pellet heeft ongeveer de volgende samenstelling:
Ruw eiwit 15-18 %
Ruw vet 3.7-4 %
Ruwe celstof 12-15%
Ruwe as 10 %
Koolhydraten 40-50%
Fosfor 0.40-0.60 % Toegevoegd per kilogram
Vitaminen: A 30000 IE
B 12 3600 IE
C 1000 GR
D3 2000 IE
E 200 mg
Calcium, koper, kalium, tarwe, gerst, haver, zetmeel, mangaan, natrium, seleen, ijzer, zink.

Let altijd op de vervaldatum. De vitaminen in het voer blijven ongeveer 6 maanden werkzaam. Daarna verliezen ze snel hun kracht. Koop daarom ook nooit te veel voer in één keer.

Hoeveel eet een chinchilla per dag?
Chinchilla’s eten niet veel. Hun dagelijkse voedselopname bedraagt tussen 25-40 gram per dag. Wij plaatsen voordurend voer in hun voederbak zodat ze geen honger lijden.

WATER

Water is zeer belangrijk in de voeding van de chinchilla. Een tekort aan vloeistof kan leiden tot verstopping en uitdroging van het diertje.
Het water moet altijd aanwezig zijn in de kooi en moet zeker minstens 1 maal per week vervangen worden. De beste manier om vloeistof toe te dienen is met een drinkflesje. Dit kan niet omgestoten worden. Het drinkflesje moet op neushoogte gehangen worden, zodat de chinchilla niet op zijn achterste poten moet gaan staan om te drinken. Je kan je chinchilla best gefilterd water of water uit flessen (spa of water van de Aldi) geven. De dagelijkse vochtopname bedraagt 25 tot 35 ml per eetmaal.